Say yes to new adventures
De start van een nieuw avontuur.
Met mijn eigen bedrijf ga ik aan de slag om impact te maken. Verder met de bestrijding van mensenhandel. Na mijn werkervaring bij Veilig Thuis, het draaien van twee projecten bij CoMensha, heb ik genoeg ervaring om voor mezelf te beginnen. Dit voelt goed, tegelijk voelt het spannend. En deze spanning is gezond en juist nodig om alert te blijven en productief te zijn.
Maar impact maken gaat niet alleen om succesvol en productief zijn. Misschien gaat impact maken juist wel meer om vertragen. Soms gaat het juist om de verbinding zoeken met jezelf, om vanuit daar weer vol in je kracht te staan en je intuïtie te kunnen volgen. Zonder angsten, zonder beperkende gedachten, zonder schaamte. Of juist mét.
Werken op een projectmatige basis is tijdelijk. De projectsubsidie stopt, deuren gaan dicht en nieuwe deuren gaan open. Toch voelt het afscheid nemen als kwetsbaar. Naar mijn partner en omgeving toe klinken de bekende geluiden die men vaker van mij hoort. "Het heeft vast zo moeten zijn", "alles komt goed en ik vertrouw op het proces" en "ik ben dankbaar voor afgelopen jaar en wat het me heeft gebracht”.
En oprecht geloof ik in deze overtuigingen. Het leidt, geeft richting en komt ergens vandaan. De andere kant mag er overigens ook zijn. De kwetsbare kant. Impact maken in de bestrijding van mensenrechten, daarbij mag er toch niet gefaald worden. Of mag dit juist wel? Gaat het tenslotte niet om de verbinding zoeken met jezelf, mét de angsten en gedachten en schaamte, omdat deze er toch al zijn? Wat voor mij lastig blijft, is het tonen en uitspreken van die kwetsbaarheid. Niet alleen naar mezelf, maar ook naar mijn partner of directe omgeving.
Een verhelderende uitleg van Aukje Nauta over schaamte heeft mij aan het denken gezet. Deze uitleg kwam aan bod in één van de afleveringenvan de podcast 'New Female Leaders' (mijn favoriete podcast!) van Caroline Glasbergen.Wil je deze aflevering beluisteren? Klik dan op deze link: https://newfemaleleaders.org/podcasts/aukje-nauta/
Schaamte is een sociale, morele en pijnlijke emotie die je ervaart, als wie jij bent niet voldoet aan bepaalde normen. Een kloof tussen wat je ervaart, wie jij bent en wie je graag wil zijn. Je wil een beter iemand zijn dan wie je daadwerkelijk bent. Dit is een continue strijd als het gaat om authenticiteit. Het duidt op een verlangen om beter te zijn, terwijl je ook moet accepteren wie je bent.
Aukje Nauta
Dit opent voor mij weer een wereld, met nieuwe inzichten. Allereerst, wat zijn dan de normen van de maatschappij? Wie bepaalt deze normen? En daarnaast, de kloof tussen wie je wil zijn en wie je daadwerkelijk bent. Deze kloof bestaat er en dat is prima. En mijn mooiste inzicht tot nu toe is de volgende. Mijn verlangen om beter te zijn, zal waarheid worden wanneer ik juist accepteer wie ik ben. Wanneer ik terug ga naar die verbinding, terug naar mijn eigen energie en van daaruit keuzes maak en mijn leven leef. Juist dan zal alles gaan stromen en wanneer ik op mijn best ben, ben ik in verbinding met mezelf.
De kracht van nieuwe inzichten, ik hou ervan! En wie weet, inspireert deze blog jou weer :)