Niet 'normaal' maken wat niet normaal is
"Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet 'normaal' maken wat niet normaal is." Een quote uit een toespraak van onze koning Willem-Alexander in mei 2020.
Woensdag stonden we ineens op de voorpagina van De Gelderlander met de belangrijkste resultaten van onze praktijkverkenning 'Dader of slachtoffer van seksuele uitbuiting' van STEVIG | specialistische- en forensische zorg 💪
Een migratieachtergrond komt vaak voor bij daders van seksuele uitbuiting, na straf vallen ze terug in oud gedrag en de vraag is of behandeling en daderaanpak van nu effectief zijn. Verder zijn er opvallende overeenkomsten tussen daders en slachtoffers blootgelegd.
Laten we NIET WEGKIJKEN van deze bevindingen en ze juist nader onderzoeken zodat we de slachtoffers, maar zeker ook de dadergroep, een betere aanpak kunnen bieden.
Laten we het NIET GOEDPRATEN dat er zoveel recidive en herhaald daderschap is bij deze dadergroep. Niet goedpraten dat de hedendaagse behandelingen of detentie weinig effect hebben. En ook niet goedpraten dat daders van seksuele uitbuiting geregeld een menswaardige behandeling missen die niet aansluit op hun slachtofferervaringen.
Laten we NIET UITWISSEN wat meerdere onderzoeken en bronnen bevestigen. Het niet uitwissen van de bevindingen en resultaten van deze praktijkverkenning, maar ook uit andere onderzoeken, geeft openheid en mogelijkheid tot het verbeteren van een aanpak.
Laten we deze dadergroep NIET APART ZETTEN. Niet uitsluiten, niet sigmatiseren en laten we alert blijven op ethische overwegingen. Hoofdstuk 5 in ons boek 'Weet jij wie ik ben' in het kader van de praktijkverkenning weidt hier een volledig hoofdstuk aan. En niet zomaar, want meerdere factoren spelen een rol bij het tot stand komen van daderschap.
Laten we NIET 'NORMAAL' MAKEN WAT NIET NORMAAL IS'. Het onder stoelen en banken schuiven van een schokkend gegeven of niet eerlijk zijn en de gevolgen niet onder ogen komen, daar schieten we niks mee op.
Iets wat een gegeven is gebleken, is er klaar voor om uitgesproken te worden, nader onderzocht te worden in alle eerlijkheid en zeker niet de ogen ervoor te sluiten.
En wat verder gehoord, gezien en verspreid mag worden. Daarom ook erg trots dat mijn collega gister bij NPO Radio 1 in het programma EenVandaag onze resultaten mocht toelichten. De aflevering terugluisteren? Klik dan hier.
~Samen in de strijd tegen mensenhandel~
En mijn strijdlust zal altijd 'aan' staan en blijven ongeacht wat of wie dan ook 😊