Vernieuwde KNMG meldcode met extra aandacht voor mensenhandel  

Vrijdag 24 november 2023

“Opgesloten in een woning, in een kamer bovenin. Waar je een hele nacht wordt vastgehouden. Gegijzeld in een kamer, afhankelijk van je uitbuiter. Die nacht gaat geregeld de deur open, maar je weet niet wanneer. De ene keer voor een klant, de andere keer komt je uitbuiter en wordt je geslagen. De andere keer weer een klant. Je wenkbrauwen worden afgeschoren, je wordt gedwongen cocaine te nemen en de klanten blijven komen. Dan, de volgende dag, zie je een mogelijkheid om naar de huisarts te gaan... “ 

 

“Op hotelkamers word je gedwongen om verschillende klanten ontvangen. Je bent ongesteld en je wordt door je uitbuiter gedwongen om sponsjes in te brengen. Dit zijn sponsjes om door te kunnen werken tijdens de menstruatieperiode. Een soort tampons... Dan komt er een moment dat je de sponsjes er niet meer uit krijgt. Je wordt mishandeld en hebt blauwe plekken. Je gaat naar een huisarts om de sponsjes eruit te laten halen... In de hoop dat de huisarts verdere hulp inschakelt en signaleert dat er hier sprake is van dwang. “ 

 

Waargebeurd. Helaas, maar waar. Afkomstig uit verklaringen van slachtoffers in afgeronde politiedossiers. Hopend op een uitweg uit een uitbuitingssituatie.  

Er komt een moment dat slachtoffers van gedwongen prostitutie of andere vormen van mensenhandel naar een arts moeten gaan. Het gaat de uitbuiter om geld. Wanneer het slachtoffer niet meer voor de uitbuiter kan werken vanwege letsel, zal een slachtoffer uiteindelijk toestemming krijgen om naar een arts te gaan.  

Begin deze week is de vernieuwde meldcode van de KNMG in werking getreden. Voor het inzien van de meldcode, klik dan op het bestand hieronder. Ik ben erg blij dat de artsenfederatie KNMG extra aandacht geeft aan meer specifieke vormen van geweld, zowel ouderenmishandeling en mensenhandel. Vooral dat laatste, een fors misdrijf verweven met huiselijk geweld en kindermishandeling. De meldcode is dus ook daarop aangepast.  

En dat is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de slachtoffers van mensenhandel niet als zodanig wordt herkend tijdens contacten met zorgprofessionals. Hierdoor krijgen slachtoffers niet de juiste slachtofferbescherming en hulp, en blijft mensenhandel bestaan. Fairwork heeft daarom de toolkit 'signaleren van mensenhandel door de medische professional' ontwikkeld. Laten we hopen dat dit de medische professional handvaten geeft en er meer slachtoffers in beeld komen.

We maken stappen vooruit met z'n allen. Maar er is ook nog een lange weg te gaan. Zou het niet mooi zijn als andere organisaties ook mensenhandel specifiek opnemen in hun afwegingskader en stappenplan volgens de wet op de meldcode? Bijvoorbeeld de organisaties in de jeugdsector. Maar voordat we aan de voorkant veel investeren, zou het niet mooi zijn als de opvolging ook geregeld is achter de schermen? Met andere woorden, meer signaleren betekent wellicht meer meldingen. Laten we dan ook veranderingen doorvoeren in geld, capaciteit en tijd. Want dat is wat de aanpak nodig heeft.  

En aandacht. Ik had een blog kunnen schrijven over de uitslag van de verkiezingen, maar daar zal het de komende weken al genoeg over gaan. Houdt mij zeker ook bezig, maar het onderwerp mensenhandel nog net iets meer ;)

Terug naar media-overzicht