Het verhaal achter 0+0+0=1
We weten dat slachtoffers van mensenhandel gedurende hun uitbuitingsperiode vaak een hulpverlener zien. We weten ook dat slachtoffers van mensenhandel zichzelf niet melden. Dit heeft verscheidene redenen, zoals schaamte, angst en bedreiging. Des te meer reden om actief te signaleren. Mensenhandel is een haaldelict.
Ook in de spreekkamer van de medische professional kan je mensenhandel signaleren, ook daar komt het voor. Toch gebeurt dit niet vaak, en dat is niet vreemd. Want mensenhandel is onzichtbaar. Het is moeilijk te signaleren, er is geen sterk signaal en het gaat om alle signalen samen bij elkaar opgeplust.
0+0+0=1
De bekende formule 0+0+0=1 wordt vaak gebruikt. Elk 0-signaal is er één. Elk 0-signaal kan verklaarbaar zijn. Het gaat om alle 0-signalen bij elkaar, dat maakt samen 1. Dat maakt samen een sterke signaalwaarde.
Deze week op woensdag 20 juni is het weekblad van de KNMG uitgekomen, het Medisch Contact. Waar ik met een interview in sta, samen met twee straatartsen van SHG Groep en samen met Chemelle Kelderman van Bloom And Be You. En het interview gaat over het signaleren van mensenhandel. Het gaat over het 0+0+0=1 verhaal.
Voor de medische wereld heb ik samen met FairWork en CoMensha een toolkit ontwikkeld. De toolkit ‘signaleren van mensenhandel door de medische professional’. Zeker ook omdat daar nog veel winst te behalen is.
Het interview geeft verschillende invalshoeken weer. De verschillende perspectieven die bij elkaar komen geven samen een beeld van de urgentie en noodzaak voor een betere signalering van slachtoffers van mensenhandel door de medische professional.
‘Ik kwam bij het consultatiebureau, de huisarts, de GGD voor de soa’s die ik opliep en de abortuskliniek, waar mijn blauwe plekken en rode striemen duidelijk te zien waren. Maar niemand heeft me ooit erop aangesproken.’
Chemelle Kelderman
Een quote van Chemelle, ervaringsdeskundige, uit het interview. Een indrukwekkend verhaal, tegelijk een zorgwekkend verhaal. Zoveel professionals konden de 0-signalen signaleren. Maar waar moet je op letten? En als je wat signaleert, wat doe je dan?
Dit staat allemaal in de toolkit die we ontwikkeld hebben voor de medische professionals. Er staan veel voorkomende signalen in per vorm van uitbuiting, er staat ‘veilige vragen’ in om zo de signalen te duiden en verrijken met informatie. Daarnaast staat de recente meldcode en afwegingskader van de KNMG erin. Aangevuld met bronnen, links en belangrijke telefoonnummers.
Ben je geen medisch professional, maar werk je bij Veilig Thuis? Of in het onderwijs? Of als hulpverlener? Ook dan is het een aanrader om het interview én de toolkit eens te bekijken.
De toolkit is kosteloos als PDF te downloaden via deze link.
Het interview is terug te lezen via deze link en het gehele magazine van Medisch Contact is hieronder te downloaden.
Wil je graag de fysieke versie inzien, loop dan eens je huisartsenpraktijk binnen! 😉 Het Medisch Contact komt in bijna élke huisartspraktijk in Nederland te liggen met een oplage van ongeveer 60.000. Toch wel een beetje trots op ons en het bereikte resultaat!