Weet jij wie ik ben?
Eén van de aanbevelingen van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen is een betere resocialisatie voor daders van seksuele uitbuiting. Het recidive cijfer is groot, er is veel herhaald daderschap. Er is veel bekend over slachtoffers van seksuele uitbuiting, er zijn dan ook veel zorginstellingen die slachtoffers van seksuele uitbuiting behandelen. Er zijn daarentegen weinig behandelprogramma's gericht op daders. Daders komen in beeld en bij behandeling is er oog voor het voorkomen van recidive, waar er vooral meer oog mag zijn voor de slachtofferervaringen van daders en overlap met slachtofferschap.
“We missen in de hulpverlening een holistische kijk” aldus de Nationaal Rapporteur Mensenhandel Conny Rijken in een recent verschenen artikel van Follow the Money (let op: betaalmuur).
Begin deze week is de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Conny Rijken, geïnterviewd over het thema mensenhandel en dan vooral de relatie met de jeugdzorg. Conny Rijken heeft het in het interview o.a. over het lef van hulpverleners om meer buiten de kaders en regels te denken en handelen. En dat er een taak ligt voor meerdere partners in de keten, voor gemeenten, voor hulpverlening, zorginstellingen maar ook voor de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en het ministerie, om gezamenlijk op te trekken en te kijken naar de gaten in het systeem.
Conny Rijken geeft ook aan dat idealiter strafrecht en hulpverlening met elkaar zouden optrekken. Daarnaast heeft Conny het over de belangrijke overlap van de achtergronden van daders en slachtoffers van seksuele uitbuiting. Daders hebben over het algemeen vaak dezelfde problematische achtergrond, zaten in hetzelfde problematische jeugdnetwerk en daders kunnen zelf ook slachtoffer zijn.
En ook deze week zijn de eerste exemplaren geleverd van het boek ‘Weet jij wie ik ben’, in het kader van de programmatische verkenning ‘Dader of slachtoffer van seksuele uitbuiting’. In opdracht van de behandelorganisatie STEVIG hebben Marcel Lieskamp en ik onderzoek gedaan naar de persoonsachtergronden van daders, naar de biopsychosociale kenmerken en de waarneembare gedragingen. Meer inzichten in de achtergronden van daders geeft een beter beeld van daders, wat gebruikt kan worden voor passendere en meer effectieve behandelinterventies.
Een prachtige ambitie van STEVIG heeft geleid tot een interessante hoofdvraag. Deze hoofdvraag heeft geleid tot verkennende vragen. En de verkenning is uitgegroeid tot een gedegen en onderbouwd rapport. Compleet met illustraties, quotes en kunstwerken van slachtoffers van seksuele uitbuiting, de talenten van slachtoffers centraal gesteld. Ook een podcast waarbij het verhaal van een dader van seksuele uitbuiting centraal staat en een speciaal voor dit programma gemaakt Spoken Word.
Ik ben meer dan trots om na ruim een jaar lang werken het boek ‘Weet jij wie ik ben’ in mijn handen te kunnen doorbladeren en bekijken. Trots om het resultaat van hard werken te kunnen zien en om, hoe passend, de overeenkomende bevindingen (en doelen) van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel te lezen begin deze week.
Maar het meest blij ben ik met de inzichten in de achtergronden van daders van seksuele uitbuiting die we hebben onderzocht en opgetekend. In het hart van het boek weergegeven in een illustratieve schets van een dader van seksuele uitbuiting.
Want de belangrijkste reden:
daders van seksuele uitbuiting - passend in de groep ‘first offender’, belast met een licht verstandelijke beperking, belast met mogelijk gedragsproblemen, opgegroeid onveilig en in problematische jeugdnetwerken - kunnen effectiever behandeld worden met meer oog voor slachtofferschap van deze groep daders. En dat zal een bijdrage leveren aan het verminderen van recidive, aan slachtofferbescherming en een bijdrage aan de aanpak van mensenhandel.
Van adviseur, naar onderzoeker en nu auteur in de bestrijding van mensenhandel.
Dromen worden werkelijkheid, met genoeg motivatie, wilskracht en vooral... hard werken.
(binnenkort meer informatie via deze link)