GRETA - GROUP OF EXPERTS
GRETA – the Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings
Als het gaat om de aanpak en bestrijding van mensenhandel, dan hebben we met z'n allen een bijzonder belangrijke taak te vervullen. Maar dit geldt ook internationaal. We weten dat daders slachtoffers van mensenhandel verplaatsen. Daders plaatsen slachtoffers buiten de regio, om bijvoorbeeld een vertrouwensband met maatschappelijk werkers te verstoren. Daders verplaatsen slachtoffers landsgrenzen over, om zo onder de radar te kunnen blijven. De aanpak van mensenhandel is en blijft een internationale taak. Het is een complex probleem, het overschrijdt niet alleen provinciegrenzen maar ook landsgrenzen.
Daarom is er internationale wetgeving voor de aanpak van mensenhandel. Het Verdrag van de Raad van Europa ter bestrijding van mensenhandel. Een belangrijk verdrag, en GRETA monitort en controleert in hoeverre staten dit verdrag goed hebben geimplementeerd. Een groep van 15 experts op het gebied van mensenhandel.
Vorige week donderdag, op 9 november, heeft GRETA het rapport uitgebracht. Voor de totstandkoming van het rapport is met meer dan 25 organisaties gesproken. Waaronder CoMensha, FairWork, CKM, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en zorgorganisaties.
Ook ik heb met GRETA gesproken tijdens het bezoek aan Nederland, in oktober 2022.
Nu is dan eindelijk het evaluatierapport uitgebracht. En één van de aanbevelingen gaat over de slachtoffers van arbeidsuitbuiting. Zij dringen erop aan om de aanpak van deze vorm van mensenhandel te intensiveren. De hoge bewijslast mag geen reden zijn voor boetes of andere misdrijven. Slachtoffers van arbeidsuitbuiting krijgen dan geen toegang tot de voorzieningen waar zij recht op hebben. In het geval van arbeidsuitbuiting is dwang in veel gevallen lastig te bewijzen. Veel van de punten uit het rapport van GRETA, komt overeen met de punten waar FairWork voor pleit.
Daarnaast uit GRETA zorgen over de groep arbeidsmigranten en uitzendkrachten. Een kwetsbare groep als het gaat om arbeidsuitbuiting. De arbeidsmigranten hebben een verhoogd risico op slachtofferschap, zij kunnen in veel gevallen de taal niet en dit vergroot de afhankelijkheid. Onder leiding van Emile Roemer is er in 2020 een rapport uitgebracht met aanbevelingen voor het beschermen van arbeidsmigranten. Zie de link hieronder om het rapport nader in te lezen.
Ik ben trots dat ik nog steeds werkzaam ben in de landelijke bestrijding van mensenhandel. In dit geval bij FairWork. Voorheen bij CoMensha. En ook dankbaar dat het derde evaluatierapport van GRETA aanbeveling doet gerelateerd aan slachtofferbescherming. Want veiligheid en een goede slachtofferbescherming is altijd prioriteit 1.
Hieronder is het derde evaluatierapport van GRETA te lezen, evenals een link naar het nieuwsbericht van FairWork. Het is een inhoudelijk sterk rapport met goede aandachtspunten om als lidstaat mee aan de slag te gaan.
Het was een goed bezoek vorig jaar en ik kijk uit naar het volgende bezoek van GRETA naar Nederland. Een goed systeem waarbij Nederland door Europa gecontroleerd wordt in de aanpak tegen mensenhandel. Dit blijft nodig en zinvol.