Symposium 'Dader van binnenlandse seksuele uitbuiting'.

Vrijdag 14 juni 2024

Dagen zoals gister geven me zoveel nieuwe en goede energie! Gister vond het symposium ‘Daders van binnenlandse seksuele uitbuiting’ plaats. Een prachtige afsluiting van anderhalf jaar werken aan een mooi verkennend programma.  

We hebben hard gewerkt aan een illustratieve daderschets met gedragskenmerken, biopsychosociale kenmerken en waarneembare gedragingen. Het was soms een uitdaging, maar vooral een erg mooi programma.  

Er is veel bekend over slachtoffers van seksuele uitbuiting, maar nog niet veel over daders van seksuele uitbuiting. De resultaten uit ons onderzoek is informatie voor hulpverlening die van onschatbare waarde is. Een nieuwe informatiebron voor hulpverlening voor een verscherpt behandelprogramma, nieuwe behandelinterventies en een mooi stap naar veelbelovende behandelmethoden.  

Naast ons onderzoek is ook de Nationaal Rapporteur Mensenhandel met een onderzoek over daders naar buiten gekomen, de publicatie verscheen eerder dit jaar. We hebben de handen ineengeslagen en gezamenlijk een mooi symposium georganiseerd. Twee heel verschillende rapporten, die elkaar ontzettend aanvullen. Een verkennend praktijkprogramma en daarnaast een empirisch onderbouwd academisch onderzoek.  

De genodigden kwamen uit allerlei verschillende sectoren. Van de politie tot aan de jeugdzorg zaten in de zaal, met maatschappelijke opvang, hulpverlening, het CKM, onderzoekers en zorgcoördinatoren.  

Na de presentatie van beide rapporten gingen we uiteen in deelsessies waar we dieper ingingen op de aanbevelingen uit het werkveld. In ons onderzoek is de overlap tussen dader en slachtoffer in kaart gebracht en blootgelegd. Wat betekent dit nou voor de aanpak van mensenhandel? Wat betekent dit voor de vroegsignalering? Wat betekent dit voor de behandel- en zorgvraag voor daders die in zorg komen?  

Er kwamen mooie ideeën naar voren tijdens de deelsessies. Zoals een bredere regionale integrale aanpak waarbij er meer wordt geïnvesteerd op scholen. Vaak begint het al op basisscholen en middelbare scholen waar kinderen kenmerken en indicatoren laten zien voor later problematisch gedrag. Als je op scholen eerder wat kan doen aan die vroegsignalering en weet wanneer te interveniëren, ben je wat betreft preventie goed op weg.  

Ook een mooi idee over het systeem, doorbreek het systeem en creëer meer vertrouwen. Vaak ziet het er ook naar uit dat daders opgroeien binnen een context van een criminele omgeving, hebben bijvoorbeeld een criminele broer of zus. Dus doorbreek dat systeem en leg meer de focus op de krachten en mogelijkheden van de daders tijdens behandeling.  

Met Merel van Dorp als getalenteerde dagvoorzitter en met Drawjorart (Jorien) die de dag visueel heeft vastgelegd was het een meer dan geslaagde dag.  

 

Benieuwd naar beide rapporten? Hier zijn ze terug te lezen:  

Voor het rapport ‘Brede blik op daderschap’ van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen klik hier.  

Voor het teruglezen van het rapport ‘Weet jij wie ik ben’ van STEVIG klik hier.  

En als onderdeel van ons verkennend programma hebben we een podcast, Na de Daad, gemaakt samen met Fontys Journalistiek. Het verhaal van een dader staat centraal in deze podcast! Een uniek kijkje door de ogen van een dader van mensenhandel, met deskundigen die hun invalshoeken delen. Terug te luisteren via deze link.

Het einde van een heel mooi en nuttig anderhalf jaar project, met een voldaan en trots gevoel kijk ik terug.  

Terug naar media-overzicht